Ruimtelijke Ordening
Behoud en versterking van het groene en cultuurhistorische karakter van Bloemendaal is van groot belang voor de gemeente. Wonen in Bloemendaal is aantrekkelijk en moet dat blijven. De Structuurvisie is daarvoor het ruimtelijk kader. (Zie ook de paragraaf Grondbeleid.)
Beleid en bestemmingsplannen
Wij leggen ons concrete beleid vast in de uitvoeringsparagraaf van de Structuurvisie en in bestemmingsplannen. Bloemendaal heeft 7 recente bestemmingsplannen: voor elk van de 5 kernen, voor het landelijk gebied en voor Bloemendaal aan Zee.
Het vertalen van nieuwe landelijke wetgeving in gemeentelijk beleid is ook een doel van dit programma. Met het oog daarop werken we aan het voorbereidingstraject om te komen tot implementatie van de omgevingswet. Tevens worden voorwaarden gesteld aan ruimtelijke ontwikkelingen voor wat betreft duurzaamheid (vooral wat betreft de energieoplossingen).
Wonen
Sociale woningvoorraad wordt in 2017 op peil gehouden. In 2016-2020 streven we ernaar om de regionale taakstelling voor woningbouw te realiseren. Deze taakstelling betreft de statushouders.
Ruimtelijke ontwikkelingen
Als gemeente werken we aan de uitvoering van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten. Deze variëren van kleine projecten met een beperkte opgave tot grote projecten met een grotere impact voor de gemeente. De projecten waarvan we eigenaar zijn van de grond, zijn beschreven in de paragraaf grondbeleid. Voor de projecten waar we als gemeente geen eigenaar zijn, geldt dat alle kosten worden doorbelast aan de initiatiefnemer. Voor deze ontwikkelingen worden door de gemeenteraad Stedenbouwkundige Programma’s van Eisen, Stedenbouwkundige Plannen en Bestemmingsplannen vastgesteld. Inwoners en belanghebbenden worden hierbij vroegtijdig en op passende wijze (ideeën/plannen) betrokken bij ruimtelijke ontwikkelingen.